Jan Smit

Jan Smit

Als Jantje Smit zong hij  vier jaar bij het Volendammer jongenskoor ´De zangertjes van Volendam´ toen hij op tienjarige leeftijd werd ontdekt door de Volendamse band BZN.  Jantje werd uitgekozen voor de opname van een duet met Carola Smit en het nummer ´Mama´ werd vervolgens een groot succes. Naar aanleiding hiervan mocht hij een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. De single ´Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen´ kwam op nummer één binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde Jantje Smit nog vijf hits, allemaal geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

 

Buiten Nederland was Smit ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Hij trad enige tijd veelvuldig op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving: Daar bracht hij tien Duitstalige albums uit. In 2001 ontving Smit met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.

 

Het dagelijks leven van Jan Smit was in 2005  te volgen in de realitysoap ´Gewoon Jan Smit´. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring.

 

 

 

In maart 2006 kreeg Jan Smit de Edison Award uitgereikt als ´Beste Zanger Nationaal´ voor zijn album Jansmit.com. Later dat jaar startte een tweede serie van ´Gewoon Jan Smit´. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht aan de omgeving van de zanger besteed. Vervolgens scoorde hij zijn derde en vierde nummer 1-hit in de Nederlandse hitparades. ´Als De Morgen Is Gekomen´ stond in september 6 weken op 1 en in december bereikte ook ´Cupido´ de eerste plaats.

 

Vanaf 2006 heeft winkelketen C&A een kledinglijn in het assortiment opgenomen die genoemd is naar Jan Smit. De collectie heet J-style. Smit heeft zijn persoonlijke voorkeur aangegeven, op basis van dat advies heeft C&A kleding gemaakt.[2]

 

In 2007 had Smit zijn vijfde nummer 1 hit te pakken: ´Op Weg Naar Geluk´ en scoorde hij met zijn derde realitysoap ´Jan Smit, De Zomer Voorbij´. In het najaar verscheen zijn nieuwe single, ´Dan Volg Je Haar Benen´. De single bereikte de eerste plaats en was voor Smit zijn zesde nummer 1 hit in Nederland. Op de single staat tevens ´Calypso´, een duet met de Amerikaanse zanger John Denver. In 2008 begon Smit vervolgens aan een grote tour door Nederland genaamd ´Jan Smit Komt Naar Je Toe´.

 

In juli 2008 kwam zijn single ´Stilte In De Storm´ vanuit het niets op de 1e plaats van de Single Top 100 terecht. Het werd zijn zevende nummer 1-notering. In  2008 opgevolgd door ´Als Je Lacht´,  zijn 8e nummer 1-hit in Nederland. In 2009 was ´Je Naam In De Sterren´ zijn inmiddels 9e hit die op nummer 1 in de Single Top 100 binnenkwam.

 

Waar het in Nederland alleen maar beter lijkt te gaan, loopt het succes in Duitsland juist terug. De reden ligt volgens Smit aan het feit dat men in Duitsland "echte schlagers of popmuziek" wil horen en Smit daar tussenin zit. Inmiddels is Smit ook gestopt met het presenteren van televisieprogramma's. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse zanger Damaru, ´Mi rowsu´ (Tuintje in mijn hart) , uitgebracht voor SOS-Kinderdorpen, dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

 

´Leef Nu Het Kan´ kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Smit is daarmee na The Beatles en Marco Borsato de artiest die in Nederland het langst op nr. 1 heeft gestaan in de geschiedenis van de wekelijkse hitparade (van 1960 tot heden).

 

De single ´Terug In De Tijd´ van zijn album ´Leef´, kwam in  juni 2010 de hitparade binnen en bereikte een week later op de 2e plaats zijn hoogste positie. De opvolger ´Zie Wel Hoe Ik Thuiskom´ kwam later dat jaar op de eerste positie in de mega single top 100 binnen. In januari 2011 stond ´Niemand Zo Trots Als Wij´ eveneens in de eerste week op nummer 1.

 

In 2011 verscheen ´Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij´ als single en een maand later de verzamelaar ´15 Jaar Hits´. Na een week bereikte Smit opnieuw de hoogste positie van de Top 100 met de single. Ongeveer tegelijkertijd bracht Eddy Veerman een biografie uit, getiteld ´Het Geheim Van De Smit.

 

In 2012 werd het 15-jarig jubileum van Jan Smit groots gevierd. In augustus verscheen het album ´Vrienden´, dat bekroond werd met een platina plaat. Ook had Jan drie nummer één hits in 2012 ´Echte Vrienden´, zijn duet met Gerard Joling, ´Altijd Daar´en ´Sla Je Armen Om Me Heen´. In oktober 2012 vierde Jan zijn 15 jarig jubileum met een vijftal concerten in Ahoy Rotterdam en verscheen ook een biografie over het leven van Jan Smit. Eind 2012 speelde hij de hoofdrol in de film ´Het Bombardement´. De film werd bekroond met de gouden filmstatus.

 

Bent u geïnteresseerd in het boeken van Jan Smit? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op

-

* Verplichte velden