Guus Meeuwis

Guus Meeuwis

In augustus 1995 verscheen het nummer ´Het Is Een Nacht´ op single. Deze werd Alarmschijf op Radio 538 en kwam binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, waar het nummer zeven weken bleef staan. In de Mega Top 50 stond het 36 weken genoteerd, waarvan 8 weken op nummer één. Uiteindelijk werden er meer dan een kwart miljoen exemplaren van verkocht. Opvolger ´Per Spoor´ behaalde ook de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en stond vijf weken op de ereplaats van de Mega Top 50. Het was de op één na bestverkochte single van 1996. In april 1996 verscheen het debuutalbum ´Verbazing´, die vóór de release al goud was en op nummer 1 in de Album Top 100 binnenkwam. Het album stond meer dan 70 weken genoteerd in de Albumlijsten en behaalde uiteindelijk een dubbel-platina status, wat inhoudt dat er destijds minstens 200.000 exemplaren van verkocht werden. ´Schilderij´ werd het tweede album, en evenals ´Verbazing´ al goud bij release. Op het album staan de singles ´Ik Wil Met Je Lachen´, ´Het Dondert En Het Bliksemt´ en ´Ik Tel Tot 3´. Schilderij wordt bekroond met een platina plaat en verkoopt minstens 100.000 exemplaren.

´Voor Allen´ was het derde en tevens laatste album van Guus Meeuwis & Vagant. Het verschijnt in maart 2001 en valt samen met het einde van Guus Meeuwis & Vagant. Meeuwis gaat verder met een solo-carrière. In 2002 maakt Meeuwis zijn debuutalbum, simpelweg genaamd ´Guus Meeuwis´. In zijn band zitten nieuwe gezichten en oud-Vagant leden zoals zijn broer Marc Meeuwis en schrijver/pianist Jan-Willem Rozenboom. Daniël Lohues, Tren van Enckevort (Rowwen Hèze), Martijn Bosman (o.a Kane) en Pascal Jacobsen (Bløf) leveren gastbijdragen aan het album.

 

Het bekendste nummer op het album is ´Brabant´, ook wel het ´onofficiële volkslied van Brabant´ genoemd. In 2004 verschijnt Meeuwis' eerste album met hoogtepunten, getiteld ´Tien Jaar Levensecht´. Het album omvat zijn grootste hits, aangevuld met enkele persoonlijke favorieten en twee nieuwe liedjes. De cover ´Geef Mij Je Angst´ van André Hazes staat ook op het album. Al eerder nam Meeuwis op verzoek van Edwin Evers dit nummer op ter gelegenheid van het zilveren jubileumconcert van Hazes. Na het overlijden van Hazes vroeg diens weduwe Rachel, of Meeuwis het nummer ten gehore wil brengen tijdens de afscheidsplechtigheid in de Amsterdam ArenA. Vlak na de begrafenis van Hazes steeg het nummer naar de hoogste positie van de Single Top 100 en de Top 40. Het album werd bekroond met een dubbelplatina status, wat inhoudt dat er minstens 160.000 exemplaren van verkocht werden. Guus Meeuwis zit in 2004 alweer 10 jaar in het vak en dit muzikale jubileum wordt gevierd met drie concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De concerten die op 23, 26 en 27 september 2005 worden gehouden, waren daags na de start van de voorverkoop al uitverkocht. Een maand later begint hij aan zijn tweede theatertournee, ´Levensecht´.

Het tweede soloalbum van Meeuwis verschijnt eind oktober 2005 en heet ´Wijzer´. De eerste single is ´De Weg´, een vertaling van het nummer van de Duitse zanger en acteur Herbert Grönemeyer. Het nummer haalt de top 10. Het album werd bekroond met een platina plaat, wat inhoudt dat er minstens 70.000 exemplaren van verkocht werden. Deze kreeg Meeuwis uitgerekend tegelijkertijd met het nieuws dat zijn dvd ´In Concert´ de gouden, en zijn cd's ´Schilderij´ en ´Tien Jaar Levensecht´ de platina status hadden bereikt.

In april 2007 komt de voorloper van het album Hemel Nr. 7 uit, genaamd ´Tranen Gelachen´. Deze single komt op één binnen in de hitlijsten. Eind augustus volgt de tweede nummer 1 single van het album, genaamd ´Proosten´. Het album weet eveneens de weg naar de eerste plaats in de Top 100 te vinden. Ondertussen is Meeuwis druk met de voorbereidingen van zijn derde theatertournee, die in januari 2008 van start gaat. Daarna staat hij in juni 2008 voor het derde jaar op rij in het Philips Stadion met zijn concertreeks ´Groots met een zachte G´. Ditmaal vier avonden op een rij. Ook dit concert wordt opgenomen voor een livealbum en dvd.

Het achtste studioalbum, ´NW8´, verschijnt in mei 2009 en is goud bij verschijnen. Het is het eerste album dat hij niet in Nederland opneemt, maar in de Abbey Road Studios in Londen. De titel verwijst naar de postcode van het district St John's Wood, waar Abbey Road gevestigd is. Bij het album NW8 is een dvd gevoegd met hierop de live-registratie van de nieuwe liedjes, opgenomen in de legendarische studio. De eerste single van het album, ´Dat Komt Door Jou´ komt op 24 april uit en is een grote hit. Later in het jaar volgen de singles ´Ik Ook Van Jou´ en ´Laat Mij In Die Waan´.

In 2010 verschijnt Meeuwis' tweede verzamelalbum met muzikale hoogtepunten. De cd bevat naast de oude toppers ook de hits van zijn laatste drie albums. Op ´Het Beste Van Guus Meeuwis´ staan geen nieuwe nummers. In mei 2011 komt het nieuwe studioalbum van Meeuwis uit, genaamd ´Armen Open´. De eerste single van het album, ´Dit Lied´, verscheen op 8 april. Het nummer kwam tot nummer 22 in de Top 40 en 8 in de Single Top 100. Na veel positieve reacties werd besloten om de titeltrack de tweede single te maken. Het nummer kwam de eerste week direct binnen op nummer 1 in de Single Top 100.

Ook de komende Jaren zal Meeuwis weer optreden in het Philips Stadion. In 2015 zal hij voor de tiende keer op rij zijn ´Groots met een zachte G-concerten´presenteren.

Bent u geïnteresseerd in het boeken van Guus Meeuwis? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op

-

* Verplichte velden